Yläsatulan vaihto

Jos kitaran yläsatulan urat ovat kuluneet liian syviksi tai se on valmistettu huonosta materiaalista, se on syytä vaihtaa.

Väärä materiaali voi aiheuttaa vireongelmia mm. Les Paul-tyyppisissä kitaroissa: jos yläsatulassa on liikaa kitkaa kieli menee värähdellessään ylävireeseen (erityisesti D, G, ja B-kielet). 

Hyviä materiaaleja ovat mm. luu (lehmän ja hirven) ja TUSQ.

Kompensoitu yläsatula

Tyypillinen ongelma huoltamattomissa kitaroissa on ylävireisyys 1. ja 2. nauhoilla, erityisesti G- ja B-kielillä.

 Tämä ongelma ei korjaannu tallapaloja säätämällä. Jos yläsatulan ura ei ole tarpeeksi syvä, kieli venyy liikaa painettaessa ja menee ylävireeseen. 

Kitaran satulan urien syventäminen riittää usein korjaamaan tämän ongelman.

 Jos kuitenkin ylävireisyyttä ilmenee vaikka urat ovat tarpeeksi syvät (tämän voi testata viritysmittarilla, G-kieli viritetään kohdalleen, sen jälkeen soitetaan samalla kielellä A toiselta nauhalta ja katsotaan onko ylävireessä), on syytä tehdä kompensaatio.

 Koska eri kielet tarvitsevat eri määrän kompensaatiota (aivan kuten tallassa kielet säädetään eri pituisiksi), koko satula siirretään ensiksi lähemmäs 1. nauhaa, tämän jälkeen osa urista viilataan lähemmäs alkuperäisätä paikkaa.

 Kompensaation määrä riippuu nauhojen korkeudesta, profiilista sekä soittajan tatsista.

 Enimmillään olen lyhentänyt G-kieltä 2,5 mm, ylä-e ei toisaalta yleensä tarvitse juurikaan kompensointia. Satulakompensointi parantaa siis avoimien sointujen vireisyyttä.

Hinnasto:

-Uuden yläsatulan valmistus aihiosta 110€ (sis. materiaalin, lehmän- tai hirvenluu, TUSQ) 

-Kompensoidun yläsatulan valmistus 170€ (sis. tallan säädöt ja materiaalin)