Kitaran nauhojen vaihto

Jos kitaran nauhat ovat pahasti kuluneet tai kaula on vääntynyt, on syytä tehdä nauhojen vaihto. 

Nauhat voidaan vaihtaa myös jos halutaan muuttaa nauhatyyppiä, esim. kapeasta leveään tai päinvastoin. Nauhojen vaihdon yhteydessä tehdään aina myös otelaudan oikaisuhionta

 

Nauhojen hionta

Kitaran tai basson otenauhoja joudutaan hiomaan viimeistään silloin, kun niissä alkaa olla kulumia.Hyvin tyypillisesti kuitenkin jo uusissa kitaroissa täytyy nauhoja hioa.

Nauhat puristetaan tehtaalla otelautaan koneellisesti, eikä niitä sen jälkeen hiota. Tästä johtuen nauhoissa on pieniä korkeuseroja, toiset istuvat otelaudassa paremmin ja syvemmällä kuin toiset. 

Tällaisessa kaulassa kielet pitää säätää tarpettoman korkealle jotta ne eivät särisisi.

 Toinen seikka joka aiheuttaa hiomistarvetta,jos kielet halutaan matalalle, on että otelaudan pitkittäisprofiilin pitäisi vastata värähtelevän kielet muotoa. Näin ei tehdasvalmisteisissa kauloissa yleensä ole.

 Varsinkin pulttikaulaisissa kitaroissa joudutaan tyypillisesti hiomaan ylimpiä nauhoja. Usein myös nykyisin käytössä olevat kaksitoimiset kaularaudat vääntävät kaulaa epätasaisesti ja tämä joudutaan korjaamaan hiomalla.

Nauhojen hionta jännityksessä

 Kielet pyrkivät vetämään kaulaa notkolle. Siksi kitaroissa ja bassoissa käytetään säädettävää kaularautaa, joka vastustaa kielten vetoa.

 Kielten ja kaularaudan aiheuttama vääntö ei kuitenkaan välttämättä kohdisatu samaan kohtaan kaulassa. Tuloksena on tällöin tyypillinen otelaudan loiva S-profiili. 

Tällaisessa kaulassa kieliä ei voida saada kovin alas. Jotta em. tilanne vältettäisiin niin nauhat hiotaan kaulan ollessa jännityksessä. 

Tämä tehdään kohdistamalla kaulaan samanlainen jännitys jonka kielet aiheuttavat sekä kiristämällä kaularautaa vastaavasti. Otelautaa ei hiota suoraksi, vaan siihen tehdään kielen värähtelyä mukaileva pitkittäisprofiili.

 Tämä tehdään jokaisen kielen kohdalla erikseen. Näin hiotussa kaulassa kielet saa tarvittaessa erittäin alas. 

Hionnan jälkeen nauhat pyöristetään ja kiillotetaan peilikiiltoon.

Hintaesimerkkejä:

 Osittainen nauhojen hionta ja perushuolto , alkaen 160€

Kaikkien nauhojen hionta, pyöristys ja kiillotus sekä perushuolto 280€

Nauhojen vaihto sähkökitaralle koko kaulaan (normaalit nauhat) + säädöt, 420€. 

Nauhojen vaihto sähkökitaralle koko kaulaan (EVO- nauhat) + säädöt, 480€. 

Nauhojen vaihto sähkökitaralle koko kaulaan (teräsnauhat ) + säädöt, 520€. 

Nauhojen vaihto koko kaulaan  akustiselle tai bassolle (normaalit nauhat) + säädöt, 340€. 

Osittainen nauhojen vaihto akustiselle 240€

 Kaulassa reunalista + 60€.

Satulan vaihdosta tulee lisähintaa n. 70€.